QR Code
https://iclfi.org/pubs/obol/2024-tempi

Από τον Φεβρουάριο του 2023 οι οικογένειες των θυμάτων με κύριο εκπρόσωπο την Μαρία Καρυστιανού, την πρόεδρο του Συλλόγου των Θυμάτων, πάνω από ενάμιση χρόνο τώρα παλεύουν με τη μεγαλύτερη αξιοπρέπεια και γενναιότητα για να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών. Αυτό που ζητούν είναι η άρση ασυλίας του πρωθυπουργού όπως και των υπουργών που εμπλέκονται και να φυλακιστούν όλοι οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία των αγαπημένων τους. Υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο τις οικογένειες και τα δίκαια αιτήματά τους.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα τα πετύχουμε και πώς θα αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνει, εφόσον πίσω από την αποτρόπαιη συγκάλυψη του εγκλήματος βρίσκεται η ίδια και ο κρατικός μηχανισμός. Ενώ δεν αποκλείουμε να χρησιμοποιήσουμε τα δικαστήρια προς όφελός μας, δεν τρέφουμε αυταπάτες για το σύστημα «δικαιοσύνης». Τα δικαστήρια δεν είναι ουδέτερα – υπάρχουν για να προστατεύουν και να υπηρετούν την καπιταλιστική τάξη και αποτελούν ένα από τα κύρια εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να διατηρεί την εξουσία της. Εξάλλου έχει εκτεθεί ο ρόλος της «δικαιοσύνης» που στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης για τη συγκάλυψη του εγκλήματος.

Αν θέλουμε να αποκτήσουμε πραγματική δικαιοσύνη πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις. Το εργατικό κίνημα έχει έναν αποφασιστικό ρόλο να παίξει σε αυτό. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι ο δρόμος της προλεταριακής ταξικής πάλης βασισμένης στα εργατικά σωματεία. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη και το συμφέρον να τεθεί επικεφαλής της πάλης για την ασφάλεια των τρένων, αλλά και για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών, μεταξύ αυτών πολλών εργατών.

Η κ. Καρυστιανού δήλωσε την υποστήριξη του Συλλόγου για την απεργία των σιδηροδρομικών στις 26 Σεπτέμβρη, λέγοντας: «Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στα τρένα με κάθε τρόπο» και «Θεωρούμε αδιανόητο να είσαι αναγκασμένος να πηγαίνεις στη δουλειά σου γιατί δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς δουλειά, και την ίδια στιγμή να κινδυνεύεις να μην επιστρέψεις», με αφορμή ακόμα ένα παραλίγο «ατύχημα» που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή.

Καλούμε το εργατικό κίνημα να αγωνιστεί, τα σωματεία να διαδηλώσουν και να απεργήσουν για δικαιοσύνη, για να ανοιχτούν όλα τα αρχεία ενάντια στη συγκάλυψη, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των παράνομων επικίνδυνων υλικών. Τα αρχεία να δοθούν στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλο τον λαό. Ανοίξτε τα βιβλία για να ξέρουμε που πήγαν τα χρήματα για την αναβάθμιση και τη βελτίωση των σιδηροδρόμων. Για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να υποταχθεί χρειαζόμαστε όχι συμβολικές απεργίες αλλά μια πραγματική απεργία, στα τρένα, σε όλα τα μέσα μεταφοράς, τα λιμάνια κ.α. Αυτό θα φέρει το εργατικό κίνημα σε καλύτερη θέση για να δώσει τις δικές του μάχες.

Η κραυγή για δικαιοσύνη και η οργή των μαζών για το έγκλημα των Τεμπών εκπροσωπεί κάτι πολύ μεγαλύτερο. Στις 57 ψυχές που χάθηκαν αποτυπώθηκε η τραγωδία των καταπιεζόμενων στρωμάτων ενός ολόκληρου έθνους που χάνουν τις ζωές τους, δουλεύουν σαν τα σκυλιά με αβάσταχτες συνθήκες που διατάσσονται από τους ιμπεριαλιστές και εκτελούνται από τους λακέδες τους εδώ.

Ταξικός αγώνας σημαίνει να αντεπιτεθούμε με τρόπους που δεν βασίζονται στο να κάνουμε τα δικαστήρια και τους πολιτικούς να «κάνουν το σωστό», αλλά στην κινητοποίηση της δύναμης της εργατικής τάξης. Καμία «εξεταστική επιτροπή» που καλεί το ΚΚΕ και κανένας αστικός θεσμός δεν πρόκειται να φέρει δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενότητα, μια επιτροπή μεταξύ των οικογενειών των θυμάτων με τους εργάτες, που μπορεί να προωθήσει τους αγώνες των εργαζόμενων μαζών στο σύνολό τους.

Είναι απολύτως απαραίτητο να φέρουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών στην εργατική τάξη. Για να πραγματοποιηθούν αυτά τα αιτήματα και να αποδοθεί δικαιοσύνη στηριχτείτε στις εργαζόμενες μάζες:

  • Ανοίξτε όλα τα αρχεία και τα βιβλία τώρα! Δώστε τα στις οικογένειες και στον λαό!
  • Απεργία μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των οικογενειών!
  • Δημιουργία επιτροπής από εργάτες και μέλη των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών
  • Κάτω η Κυβέρνηση! Κάτω η ΕΕ!